A művészet létrehozása mélyreható hatást gyakorolhat mentális egészségedre

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a művészet alkotása mélyrehatóan pozitív hatással lehet a mentális egészségünkre. Becslések szerint az Egyesült Államokban minden ötödik felnőtt tapasztal valamilyen mentális betegséget. Ez csak azokra vonatkozik, akik elismerik, vagy kezelést és hivatalos diagnózist kértek. Sajnos ezek a számok még magasabbak is lehetnek.

Különösen a távmunka közelmúltbeli megugrása miatt a szellemi küzdelmek az egekbe szöktek. Akár az elszigeteltség, az önreflexió vagy a kettő kombinációja miatt, az otthoni munkavégzés olyan új pszichológiai kihívásokat vet fel, amelyekhez talán nem szoktál hozzá. Még ha visszatérsz is az irodába, megtanultad, hogy mentális egészségedet prioritásként kell kezelned ahhoz, hogy az élet minden területén boldogulj.

A jó hír azonban az, hogy nem vagy egyedül. Vannak dolgok, amelyeket megtehetsz lelki jóléted védelme és általános életminőséged javítása érdekében. Számos és egyre növekvő számú kutatás utal például arra, hogy a művészet létrehozása mélyreható hatással lehet a mentális egészségünkre.

A legjobb az egészben, hogy nem kell Maria Callas hangja, Mihail Barisnyikov mozgékonysága vagy Pablo Picasso művészi készsége a jutalmak learatásához. Ez a cikk azt a hatalmas szerepet tárja fel, amelyet a művészetalkotás játszhat a hosszú távú mentális és érzelmi jólétben.

 

Kihívó érzelmek feldolgozása

Még a legjobb körülmények között is néha nehéz lehet az élet. Még a hétköznapi stressztényezők is könnyen nyomasztóvá válhatnak, ha nincs módod feldolgozni és megtisztítani őket. A művészet ideális eszköz lehet a stressz kezelésére, az összetett érzelmek megértésére és kezelésére, valamint a nehéz érzésekkel való megbirkózásra.

Például, ha nemrégiben szakítást éltél át, és az elválási folyamaton mész keresztül, a művészet egészséges és eredményes módja lehet annak a sérelemnek, dühnek és csalódottságnak a levezetésére, amelyet valószínűleg átélsz, amikor megpróbálod lezárni életed egy fejezetét és egy másikat elkezdeni.

Fontos, hogy amikor olyan kreatív tevékenységet folytatsz, amelyet igazán élvezel, agyad szó szerint egy adag dopaminnal jutalmazza. Amikor felépülsz egy fájdalmas szakításból és kiköltözöl, az öröm és a boldogság hulláma lehet az összes motiváció, amelyre szükséged van ahhoz, hogy átvészeld az előttünk álló fényesebb napokat.

 

Gyógyító trauma

A művészet alkotása nem csak abban segít, hogy eligazodjunk az élet előttünk álló hétköznapi kihívásokban. A művészet az élet legnagyobb sérelmeinek is hatékony ellenszere.

Kimutatták például, hogy rendkívül hatékonyan segíti a poszttraumás stressz zavarban (PTSD) szenvedőket abban, hogy önkifejezésen és önreflexión keresztül kezeljék traumájukat. A művészetterápiát valóban az első világháború óta használják a katonák felépülésének elősegítésére a háború pszichológiai sebeiből.

Manapság ez a gyakorlat minden demográfiai csoportban elterjedt, a bántalmazást és elhanyagolást átélt gyermekektől az idősekig, akik megküzdenek az öregedés fizikai és mentális egészségügyi kihívásaival. A művészetek felfedezése arra ösztönözheti az időseket, hogy pozitívan viselkedjenek életük gyakran zavaros és elszigetelt későbbi szakaszaiban.

Azok, akik elszenvedték szeretteiket, katonai harcot éltek át, traumás sérüléseket vagy baleseteket szenvedtek, vagy súlyos betegséggel küzdenek, nem tudják például szavakkal kifejezni élményeiket, érzelmeiket. A képek, a zene vagy a tánc használata kiutat jelenthet annak, ami túlmutat a nyelvi kereteken.

Nem ezek az egyetlen előnyei a művészetalkotásnak azok számára, akik megpróbálják feldolgozni a traumát. A pszichés fájdalom mélyen elszigetelő lehet. Könnyen kezdheted úgy érezni, hogy senki sem érti meg igazán, vagy nem is törődik vele, min mész keresztül. A művészet olyan hidat jelenthet másoknak, amelyet a trauma túl gyakran azzal fenyeget, hogy elveszíted.

Amikor művészetet hozol létre és osztasz meg, közösségi érzést és rokonságot építesz ki más művészekkel és közönségeddel egyaránt. Például a fotózás elősegíti az önkifejezést és a közösségi kapcsolatokat. Ha a traumából való gyógyulásról van szó, kevés erő van erősebb a szeretetnél és a közösségnél.

 

A függőség elleni küzdelem

A művészet nem csak egy erős fegyver a traumák ellen, de kritikus szövetségesed is lehet a függőség elleni küzdelemben – a fentebb leírt okok miatt. A szerhasználati zavarok gyakran szorosan összefüggenek megoldatlan traumákkal vagy kísérő pszichés zavarokkal, beleértve a szorongást és a depressziót.

A kreatív munka rendkívül hasznos lehet olyan érzések megértésében és közlésében, amelyek túlmutatnak a hétköznapi nyelv képességein. Ugyanakkor a művészetalkotás segít a traumatizált, szorongó vagy depressziós embereknek áttörni az elszigeteltség és a magány korlátait, amelyeket a pszichés fájdalom emel.

Azok számára, akik a függőségekkel küzdenek, a magány, az elszigeteltség és a pszichés fájdalom kéz a kézben járnak, hozzájárulva a függőség kialakulásához vagy súlyosbodásához. A művészetkészítés ezzel szemben a gyógyulás egyik hatékony aspektusa lehet, különösen a nők és a serdülők számára.

 

Az önbecsülés és a tudatosság javítása

A művészetkészítés mentális egészségügyi előnyei jelentősek és széleskörűek. Használhatjuk a művészetet, hogy segítsen gyógyulni a traumákból, felépülni a szerfüggőségből, kapcsolatokat építeni, kifejezni magunkat, vagy egyszerűen megszabadulni a mindennapi élet kihívásaitól.

Mindegy, hogy milyen konkrét céljaid vannak, minden kreatív törekvésnek van két olyan tulajdonsága, amely nagymértékben javítja általános mentális jólétedet. Bebizonyosodott, hogy a művészet létrehozása növeli az önbecsülést, miközben támogatja a tudatosságot.

Például a művészet növeli a gyerekek önbecsülését, megerősítve az iskolai művészeti oktatás fontosságát. Nem nehéz megérteni, miért. Amikor valami újat hozol a világra, és egy projektbe kezdesz, és megvalósítod azt, az önhatékonyság érzése automatikusan megnövekszik.

Végül is, ha a semmiből csinálsz valamit, az azt jelenti, hogy törekedtél, kitartottál és elértél. És ha ezt megteheted az alkotói folyamatban, az erős bizonyítéka lehet annak, hogy megvan az erő, hogy sikeres legyél az élet más területein. Ez akkor is igaz, ha sikereket szeretnél elérni a munkahelyeden, megoldani a múltbeli traumákat, vagy kezelni egy jelenlegi betegséget.

Ugyanakkor a művészet megköveteli, hogy éber legyél. Ha el akarod érni a célodat, akkor a jelen pillanatban kell maradnod. Az idő múlásával, ahogy egyre gyakorlottabb leszel az alkotás során, egyre kevésbé fogsz hozzászokni ahhoz, hogy a múltbeli fájdalmakon elmélkedj vagy a jövőbeli sérelmek miatt aggódj.

 

Összegzés

A művészet létrehozása több, mint élvezetes módja egy üresjárat eltöltésének. Valójában, függetlenül attól, hogy megpróbálsz felépülni a traumából, kezelni egy betegséget, vagy eligazodni a mindennapi élet stresszében, a művészetalkotás kulcsa lehet mentális és érzelmi jólétednek.

Forrás: https://artsartistsartwork.com/creating-art-can-impact-your-mental-health-in-profound-ways/

Fotó: Greta Hoffman: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kez-festes-kreativitas-alkotas-7859583/

Vélemény, hozzászólás?