Történet

A Család Múzeumot az Elvált Gyerekek Védegylete (Nők Lapja, 1990.06.20., 2.o.) és a Két Lotti Egyesület (METRO újság, 2000.09.08., 2.o., Halló c. riport) alapította Budapesten, 2000-ben.

Az alapítók célja: hozott anyagból “elég jó” családot kovácsolni, önsegítő, gyors kezelő módszerrel.

A Család Múzeum költséghatékony, “elsődleges megelőzés” típusú módszerével csatlakozott a Lelki Egészség Országos programhoz (2008). Szakmai fórumokon már ismertettük eljárásunkat (IV. Európai Családterápiás Kongresszus, 2002; I. Művészetterápiás Világkongresszus, 2003; Géniusz Kiállítás, 2004).

Szerepeltünk a Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Versenyén bemutatkozó programunkkal (2011). (Részt vettünk a Budapesti Urbitális Majális nevű fővárosi rendezvényen (2011, 2012), valamint 2011-ben beléptünk a Kutató Diákok Mozgalmába mentorként (KutDiak.hu, 115. sz.)

A Család Múzeum információs gyűjteményanyaga és oktatása teljesíti a Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása (CSR, Corporate Social Responsibility) legszigorúbb feltételeit is, ezért támogatásra érdemes.

A Család Múzeum állománya teljesíti a Korszerű Orvosi Diagnosztika és Terápia ajánlását (KODT., Officina Nova Kiadó, Bp. 1990), különös tekintettel a Terápia nevű rész C. pontjára: “A házassági problémák jelentik az egyik fő gondot, ezért fontos, hogy minden orvos ismerjen olyan megbízható és elérhető helyet, ahová betegeit házassági tanácsadásra elküldheti.”

 

Küldetésünk

A gyermekek érdekében kiemelten küldetésünknek érezzük, hogy a Család Múzeum által adott családi mintával (Az ideális család 10 pontja) minél több gyermek egységes, boldog családban nőhessen fel, hogy egészséges, sikeres felnőtt válhasson belőle.

Az egészség testi, lelki és szociális jó állapot. (WHO meghatározás).

A szakirodalom szerint a lelki egészség három feltétele:

  1. Életöröm
  2. Képesség szerinti munka
  3. Olyan társkapcsolat létesítése és fenntartása, amely nem teszi tönkre a társát.
    (Élet és Tudomány, 1987. 1144. o.)

A Család Múzeum az 1-3. pontot támogatja, ami a világon a legfontosabb a gyermek számára.

 

Tevékenységünk

Figyelemmel két szakirodalmi forrásra:

A) Tiszteld apádat és anyádat,(…) Mert, ha nem, akkor bűnt követsz el, ami hetedíziglen másolódik (Tízparancsolat, Biblia).
B) A legsötétebb annak a házasságnak a jövője, amelybe a felek úgy mennek bele, hogy titkon az ellenkező nemű gyűlöletét hordozzák magukban. A legtöbbször azért, mert gyermekkorukban elég sok rossz tapasztalatot szereztek az ellenkező nemű szülőjükről. Amit az első komolyabb házassági összeveszéskor automatikus kivetítenek egymásra. (C. G. Jung: A lélektani típusok, Európa, Bp. 1989., 161-162. o.)

A Család Múzeum az A és B forrás tartalmát elnevezte Válást Okozó Érzelmi Vírusnak, mert hasonlít a számítógépes vírusprogramhoz. A PC vírus – rosszindulatú és ártó program – szeret másolódni (titkon és automatikusan!), akár a bűn, hetedíziglen. Ilyenkor PC vírusirtót szokás használni. A VOÉV esetében pedig a Válás Elleni Védőoltást ajánljuk. A VOÉV megléte felmenti a szereplőket, hiszen egy eddig ismeretlen vírus ellen védtelenek voltak! A védőoltással megmenthető a házassági kapcsolat, és ún. “jó játszma” jön létre.
A családterápia elnevezései ugyanerről szólnak: “rossz érzelmi hozomány/örökség a származási családból; rossz küldetés; láthatatlan hűség; stb.” (In: Füredi-Buda /szerk./: A család szociálpszichiátriája, Medicina, Bp. 1986., Kurimay Tamás fejezete.)
Ám a PC vírus fogalmát és kezelését már egy mai óvodás is tudja, ezért a VOÉV könnyebben érthető az átlagos gyereknek és felnőttnek.

A fenti cél elérésére a Család Múzeum Online Tanfolyamot szerkesztett, amiből évenként vizsgázni kell a Család Múzeum hivatásos humán segítőinek.

A Család Múzeum egy ausztrál módszert honosít. Ott a válás előtt kötelező levizsgázni család-ismeretből, a “pótvizsgára készülni kell” elv szerint. A vizsga után már nem vagy kevesebben válnak, hiszen amihez értenek, azt jobban tudják csinálni.

A családon belüli erőszakra négyféle válasz adható:

  • Elmenekülés
  • Ellenállás
  • Azonosulás az agresszorral
  • Kreatív (építő jellegű).

A Család Múzeum az építő jellegű megoldások tárházát kínálja, társas támogatással, kompetenciával és problémamegoldó képességgel (IQ + EQ).

 

Tárlatvezetés

Minden kedden személyes tárlatvezetés a Ferencvárosi Művelődési Házban.

Előadó: Kovács Péter, innovációs igazgató
Helyszín: FMK, 1096 Budapest, Haller utca 27. I. emelet
Időpont: Kedd, 18-19 óra között