Stresszoldás mellékhatások nélkül

Az alábbiakban egyszerű, a mindennapokban alkalmazható módszereket ajánljuk azoknak az olvasóinknak, akik úgy érzik, hogy rendszeresen fáradtak, kimerültek, idegesek vagy feszültek, és akiknek nehezükre esik ellazulni, kikapcsolódni, esetleg nehezen alszanak el az őket érintő problémák miatt.

Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy hatékonyan csökkenteni tudjuk a ránk nehezedő nyomást!

Táplálkozás
Az ételeket két részre oszthatjuk:

stressz fokozó, és
nyugtató étel.
Azok az ételek, amelyekben sok a fehérje, és kevés a szénhidrát, fokozzák a stresszt. Ilyenek például a húsfélék, a tojás, az ezekből készült ételféleségek.

Nyugtatóan hatnak ránk azok az ételek, amelyeknél viszont a szénhidrát több, a fehérjetartalmuk pedig kevesebb. Tudatosan figyeljük meg az ételek elfogyasztása után jelentkező reakcióinkat a különböző helyzetekben!

Friss gyümölcsök, zöldségfélék, nyersen fogyasztható táplálékok szerepelhetnek étrendünkben.

Fontos tehát a fehérjebevitel csökkentése, és ezzel egyidejűleg a növényi eredetű ételek, gabonafélék, gyümölcs, zöldség növelése, melyek egyébként is az egészséges étrend részét képezik.

Szénsavas italok, cigi, kávé, teint, koffein, teobromin (kakaó) a stresszhez hasonló tüneteket indítanak be. Ezekhez általában az ember stresszhelyzetekben nyúl.

Rendszeres fogyasztásukra könnyű rászokni, ám annál nehezebb elhagyni ezeket. A szenvedélybetegségek pedig komoly stresszforrások a szervezet számára.

Étrendünket kiegészíthetjük olyan táplálékokkal, amelyek testünk valós szükségleteit fedezik. Létfontosságú vitaminok és nyomelemek, amelyek segítik a stresszfeldolgozást:

B-vitamin,
A-vitamin.
Túl sok cukrot eszünk, ami mesterséges szénhidrát, és elvonja a szervezettől a B-vitaminokat. Az idegek nem kapnak elég B-vitamint, gátolt lesz a normális működésük. Magvak, sörélesztő segítséget jelentenek.

Továbbá az E-vitamin: hidegen sajtolt olajokban, magvakban található.

Cink, magnézium és szelén: nagymértékben segíti a stressz leküzdését, megtalálhatóak a fokhagymában, a spárgában is.

Folyadékok: ajánlhatóak a gyógyteák, főként a nyugtató hatásúak. Tabletták, nyugtatószerek helyett inkább igyunk nyugtató teakeverékeket!

Komlóteát fogyaszthatunk lefekvés előtt, vagy citromfű teát, macskagyökeret is. Az orbáncfű orvosilag tesztelt gyógynövény, depressziósoknál nagyon hatásos. Mellékhatások nélkül fogyasztható, mivel tompaságot, levertséget nem okoz.

Nevetés
Amikor az ember nevet, endorfinok szabadulnak fel a szervezetben. Boldogsághormonnak is nevezhetjük. Fontos a szeretetteljes testi érintés, hogy a szülő minél többször megérintse a gyereket. A testi kontaktus, a masszázs felnőtteknél, ha a párok oda-vissza egymást megmasszírozzák, fokozza az immunitást.

Minél kevesebbet érinti meg a szülő a gyermekét, annál betegesebb lesz.

Vidám komédiák vetítése közben erősödik, beindul a gyógyulási folyamat. Ennek az a magyarázata, hogy a szervezet nem tesz különbséget, hogy csak nézzük, vagy ott is vagyunk, ahol az események zajlanak. Tudósok megfigyelték, hogy a kisgyerekek naponta több százszor is nevetnek, a felnőttek csupán 10-15-ször átlagban.

Alvás
Ha valaki túl feszült, ideges, nem tud aludni. Ha rendszeresen kialvatlanok vagyunk, álmatlanság alakulhat ki. Ebben az állapotban viszont nappal stresszes, ideges lelkiállapot jellemző ránk, így egy ördögi körbe kerülhetünk. Lefekvés előtt legalább egy órával már ne együnk, és ne nézzünk olyan műsorokat, amelyek felborzolják az idegeinket.

Aromaterápia
Az illatok kihatnak a lelkiállapotunkra, kedélyünkre. Párt is illat alapján választunk. Hasonlóan fontosak a színek.

Illatok: tegyünk párologtatót, illóolajat a fürdőbe. Bedörzsöléshez is alkalmazhatjuk, de nem töményen, csak semleges olajban felhígítva. Belsőleg is hatásos, akár vízzel hígítva.

Levendula, citromfű, zsálya, szantálfa, rózsa, bergamott nyugtató illatot áraszt.

Színek: egy svájci pszichológus fedezte fel a színek lélekre gyakorolt hatását. Színteszttel lelki diagnózis állítható fel. A zöld, az égszínkék és a rózsaszín nyugtató hatású. Színes izzót is csavarhatunk a lámpába. A zöld fény nyugtató, stresszoldó, míg a vörös és a sárga izgató. Elképzelhetjük, hogy mindenünket áthatja a zöld szín.

Hangok
A folyamatos zaj stresszfokozó, pl. neoncső, számítógép, rendszeres telefoncsörgés. Már nem is figyelünk rá, mert megszoktunk, mégis stressz forrása lehet.

Teremtsünk magunk körül csendet, amikor nem adunk ki zajt, és mi sem hallunk. A folyamatos zaj, beszéd is stresszforrás. Segíthet, ha a körülöttünk lévő zajokat minimálisra csökkentjük.

Felpörgetett élettempóban élünk, az az érzésünk, hogy valamiről lemaradunk, ha nem vagyunk elég gyorsak, aktívak. Lassítsunk, minden szinten. Ne kapkodjunk.

Légzés
Amikor valaki feszült, ideges, a légzése megváltozik. A lelkiállapot és a lélegzés szorosan összefügg. Stresszhelyzetekben felpörög a légzés is. A stressz hatása, hogy légzésünk felületessé, gyorssá, kapkodóvá válik. A szervezet elkezd a víztől megszabadulni, kiszárad a szánk, szomjazunk. Ha valaki rendszeresen elmélyíti a légzését, az visszahat a lelkiállapotára. A kineziológia stresszoldó gyakorlata: a homlok és a tarkó tartása, és közben mély lélegzetvételek.

Vízivás
A víz folyamatosan párolog a szervezetből. A vízhiányos, dehidratált állapot stresszhez vezet, és fordítva is igaz, a stressz fokozza a vízhiányt. Minimum másfél-két liter víz fogyasztása ajánlott, valamint gyümölcslé, zöldséglé is.

Lelkiállapotunkra jó hatással vannak az imaginációs gyakorlatok kellemes zene mellett, ugyanígy szép képek, örömteli pillanatok felidézése is stresszoldó hatású.

Ha tehetjük, feküdjünk le, és képzeljük el, hogy szállunk, mint a madarak, a felhők között.

Forrás: Váradi Tibor előadása alapján, Főnix TV, 2012. 04. 02. 22:50

Vélemény, hozzászólás?